Vuonna 2025 IT:n on oltava ennakoivaa, turvallista ja ennen kaikkea käyttäjälähtöistä. Sen on kyettävä tukemaan tekoälyn kaltaisia uusia työvälineitä, jotka ovat osa arjen tekemistä, päätöksentekoa ja kehitystä. Kyse ei ole myöskään vain järjestelmistä, vaan tavasta ajatella teknologiaa osana yrityksen suuntaa ja toimintaa. Samalla myös IT-kumppanille asetetut odotukset ovat kasvaneet. IT-kumppani ei ole enää vain tukipalvelu, vaan myös tietoturvan vastuunkantaja, tekoälyn tulkitsija ja liiketoiminnan tukipilari, jota ilman ei yksinkertaisesti voida toimia.
Moderni IT ei odota, että joku raportoi ongelmasta. Se valvoo, ennustaa ja ehkäisee. Laiteongelmat havaitaan ennen kuin käyttäjä ehtii tuskastua ja haavoittuvuudet korjataan ennen kuin ne ehtivät uutisiin asti. Tähän tarvitaan sekä teknisiä työkaluja että asiantuntevaa valvontaa. Esimerkiksi SIEM- ja SOC-palvelut mahdollistavat sen, että poikkeamat havaitaan ja niihin reagoidaan nopeasti, usein ennen kuin käyttäjä kerkeää edes huomata mitään. Moderni IT vaatii myös kumppanin, joka ei odota ohjeita, vaan ajattelee itsenäisesti ja asiakkaan liiketoiminnan kautta.
IT-tuki on edelleen yksi tärkeimpiä osia IT:ssä ja ilman hyvää tukea, ei mikään toimi ja päivä menee pilalle. Mutta tukipalvelukin on muuttunut vuosien varrella. Sen sijaan, että IT-tuki juoksisi jokaisen asiakkaan luona erikseen, voidaan suurin osa ongelmista ratkoa turvallisilla etäyhteyksillä ja tukipalvelussa tikettien sijaan seurataan käyttäjäkokemusta- ja tyytyväisyyttä.
Tekoäly on myös tuonut tukeen uudenlaisia toimintatapoja. Se voi auttaa monimutkaisten tukipyyntöjen käsittelyssä esimerkiksi ehdottamalla ratkaisua jo ennen kuin asiantuntija ehtii reagoida. Tämä nopeuttaa tukiprosesseja ja vähentää käyttäjän odotusaikaa. Joissain yrityksissä tekoälyä käytetään jopa asiakaspalvelijoiden korvikkeena.
Me Veranolla kuitenkaan emme usko, että inhimillinen kontakti voi täysin korvautua tekoälyllä. Käytämme mahdollisesti tekoälyä apuna tukitikettien ratkaisemisessa, mutta asiakkaan tukipyynnön takana on aina oikea ihminen, joka tuntee tilanteen ja ottaa siitä vastuun.
Tietoturva ei ole nykyään vain palomuuri tai virustorjunta. Se on koko IT:n ja organisaation läpäisevä periaate. Zero Trust -ajattelu, monivaiheinen tunnistautuminen ja tietosuojan jatkuva seuranta ovat perusvaatimuksia. Tietoturvaan liittyvät velvoitteet koskettavat yhä useampia yrityksiä myös lainsäädännön kautta. Esimerkiksi NIS 2 -direktiivin myötä moni suomalainen organisaatio kuuluu sen piiriin joko suoraan tai alihankintaketjujen kautta. Yhä useampi IT-kumppani on siis myös kokonaisvaltainen tietoturvakumppani, joka kouluttaa, opastaa ja valvoo.
Vuonna 2025 yritysten on tärkeää ymmärtää, mitä tekoälyn käyttö vaatii myös IT:n näkökulmasta. Esimerkiksi tiedon tallennusratkaisut on mietittävä uudelleen, sillä tekoälyratkaisut tarvitsevat rakenteellista, hyvin järjestettyä ja metadatapohjaista tietoa toimiakseen oikein. Tämä ei ole vain tekninen kysymys, vaan vaikuttaa myös koko organisaation tapaan hallita tietoa.
Samalla on tärkeää tunnistaa tekoälyyn liittyvät riskit. Niitä voivat olla esimerkiksi työntekijöiden omaehtoisesti käyttöön ottamat työkalut, joista IT ei ole tietoinen (ns. varjo-AI), tai heikot käytännöt salasanojen ja pääsynhallinnan suhteen. Kun tekoälyä otetaan käyttöön, täytyy varmistaa, että käyttö on hallittua, turvallista ja tarkoituksenmukaista.
Myös IT-tuen rooli muuttuu. Tuki ei ratkaise enää vain laite- tai ohjelmisto-ongelmia, vaan yhä useammin myös tekoälytyökaluihin liittyviä kysymyksiä. Tuella on oltava valmius neuvoa, opastaa ja ratkaista uusia, tekoälyn käytöstä syntyviä ongelmatilanteita.
Moderni IT ei pyöri pelkän tekniikan ympärillä. Siksi myöskään IT-kumppanin rooli ei voi olla pelkkä tukipalvelu. Kumppanilta vaaditaan aitoa ymmärrystä asiakkaan liiketoiminnasta, kykyä ennakoida muutoksia ja halua kehittää ympäristöä jatkuvasti. Hyvä IT-kumppani ottaa myös vastuuta, osaa selittää monimutkaiset asiat selkeästi ja kulkee asiakkaan rinnalla, ei pelkästään reagoimassa, vaan myös suuntaa näyttämässä.
Me Veranolla rakennamme IT-ympäristöjä, jotka toimivat sujuvasti arjessa ja tukevat liiketoiminnan kehitystä. Kehitämme ratkaisuja yhdessä asiakkaidemme kanssa juuri heidän tarpeisiinsa sopiviksi.
Jos haluat jutella lisää, miten teidän IT voisi palvella paremmin käyttäjiä, olla tietoturvallisempi tai yksinkertaisesti fiksumpi, ota meihin yhteyttä myynti@verano.fi niin palaamme sinulle pian.